Zupa krem z homara – Lobster Bique

Bisque – tym terminem określa się zupy krem z owoców morza, takich jak  homary, kraby, langusty czy krewetki. Jest to bardzo luksusowa zupa. 

Ma bardzo złożony i bogaty smak. Homar, pomarańcza, tymianek, pomidory, koniak i śmietana, wszystko to razem tworzy esencję smaku bisque.

Świetna propozycja na sylwestra.

 

Na  ok. 3 szklanki zupy

Składniki:

1 homar gotowany – świeży lub mrożony

1 łyżka oleju

1 ząbek czosnku

1 średniej wielkości cebula, posiekana

2 łodygi selera naciowego

2 marchewki

¼ szklanki koniaku lub brandy

2 kawałki  5X2 cm skórki pomarańczowej

sól i pieprz

2 łyżeczki suszonego tymianku

2 liście laurowe

1 ostra czerwona papryczka

1 puszka pomidorów pelati lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 litr bulionu warzywnego lub wody

1 szklanka śmietany

Wykonanie:

W garnku, w łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone marchewki i seler. Zalewamy warzywa koniakiem lub brandy, możemy koniak podpalić, ale nie jest to potrzebne.

Dodajemy tymianek, skórkę z pomarańczy, liście laurowe. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, zalewamy warzywa gorącym bulionem warzywnym lub wodą i gotujemy ok.5 minut.

Homara dzielimy na części: odkrawamy ogon i szczypce. Wyjmujemy mięso z pancerza. Pancerze rozgniatamy i dodajemy do zupy. Korpus przekrajamy wzdłuż, usuwamy wnętrzności i dodajemy mięso wraz z pancerzem do zupy.

Po zagotowaniu homara do garnka dodajemy pomidory i ostrą paprykę. Gotujemy zupę przez około 30 minut.

Przecedzamy wszystko przez sito, próbując wycisnąć z warzyw  cały płyn.  Przelewamy zupę z powrotem do garnka, dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż zupa zmniejszy objętość o jedną trzecią.

Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Szczypce i ogon kroimy na małe kawałki, dodajemy do zupy aby się podgrzały (nie gotujemy, bo będą twarde).

Podajemy w małych filiżankach do espresso, lub małych miseczkach z kawałkami ogona i szczypiec.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij